gul_rose

Derfor kjøpte Oskar (86) ny traktor

Norges eldste traktoreier?

Ole Magnus Rapp Publisert i Nordlys 14.07.2013 kl 14:44 Oppdatert 14.07.2013 kl 16:54

traktor– Jo da, jeg gleder meg litt til vinteren, smiler Oskar Olsen (86).
Ute på gårdsplassen står årsaken: En skinnende ny grønn traktor. Kjøpt på øverste hylle i traktorbutikken.
– Traktoren holder meg i form. Når jeg sitter bak rattet fungerer jeg som en ungdom, de utslitte hoftene merkes ikke, sier Oskar Olsen fra Langfjordbotn utenfor Alta. Sist påske falt det mye snø i bygda, og Oskar var travel for å holde oppkjørselen til seg selv og kona Ingrid åpen, samt brøyte til datteren og hennes familie. Det slo han at om den gamle traktoren sviktet nå, så hadde han et problem. I all hemmelighet bestemte han seg, og da kona skulle en tur innom sykehuset, dro han til Felleskjøpet i Alta og bestilte ny traktor.

Eldst

– Selgeren kjente ikke til noen i nærheten av min alder som kjøpte traktor. Heller ikke forhandleren i Oslo hadde hatt en eldre kunde, sier han. Pensjonisten behøvde ikke låne penger for å betale, og 86-åringen fikk fem års garanti på ny-traktoren.
– Nytt er nytt. Nå vet jeg at jeg har et kjøretøy som skal fungere prikkfritt. Jeg vil ikke akkurat si at jeg gleder meg til vinteren, men det skal bli morsomt å brøyte snø.
– Nå vet jeg at det står en svært god traktor ute og venter på meg. Derfor må jeg ut hver dag. Den har en spesiell kobling, så jeg slipper å bruke clutchen. Dessuten er det god plass i førerhuset, stille og varmt, sier han.
Engasjement
Professor emeritus og eldreekspert Arne Nordøy (80) mener Oskar tar riktige grep for å holde seg ung og sprek.
– Jeg regner med han har tatt synstest og kjøretest. Man trenger sanser som fungerer for å kjøre en så stor doning, sier Nordøy, som synes det er gledelig å høre om engasjerte Oskar.
– Å være brennende engasjert er et viktig grep for å holde på god helse, sier Nordøy. Nordøy mener det er viktig å utfordre både hodet og kroppen hele livet. Også når man blir gammel.

Professorens helseråd

*

Velg en god far og mor. Mye handler om gode gener.

*

Hold deg i god fysisk form så langt det er mulig og så lenge det går an. Gå turer eller gjør litt morgengymnastikk. 10 minutters trening for rygg og mage og bein er veldig bra. Det gjør jeg selv.

*

Løs kryssord! Eller finn andre utfordringer for hodet. Forskning viser at kryssord og annen hjernetrim er kan forhindre demens.

*

Vær engasjert. Finn noe som engasjerer når du blir pensjonist. Finn en ny hobby, følg med i samfunnsdebatten. Vær med.

*

Lek! Vær spontan? En ny undersøkelse fra Canada viser at det er veldig godt for helsa å leke med småbarn. Det stimulerer hodet. Det passer veldig fint for besteforeldre!

Tilbake til forsiden

Ønsker du å gi dine kommentarer til vår hjemmeside?  Møt oss på Facebook.
Har du spørsmål angående PFO?  Vennligst ta kontakt på e-mail post@pfot.no